SAĞLIKLI YEMEK -YENİ TANIŞTIĞIM BAKLİYATLAR

RAFLARDAN SAĞLIK AKIYOR ANNE!

Sağlıklı beslenmeyle kafayı bozduğum anlardan birinde haftalık Bim ziyaretlerimden birinde “ Çiftçi” markasının  her market rafında görmeye alışık olmadığımız ponçikkk bakliyatları ile tanıştım..  

“ kara buğday , beluga mercimek ,  maş fasulyesi ,  , keten tohumu , siyah fasulye, yabani pirinç, chia tohumu  paketlerinin hemen yanında duran ve tattıktan sonra cümle içinde bile geçse gözlerimden kalpler çıkarkan  Firik bulguru.

 Malumunuz son dönemde içerik okuma hususunda bir hassasiyet kazandım .. Her bir ponçik paketimiz yüksek lif, düşük doymamış yağ , yüksek protein  içeriklere sahip..

 Aldığım ilk anda lezzetlerinin nasıl olduğuna dönük bir fikrim yoktu açıkçası ya da nasıl yemekler yaparım bilmiyordum .. Alışma sürecimiz hızlı ve mükemmel geçti.  Aralarından ilk aşkım Frik bulguru hala en sevdiğim..  Neden  daha önce karşıma çıkmamış diye nasıl  hayıflanıyorum anlatamam..

İlk aldığımda açıkçası Kinoa gibi Türkiye’de yetişmeyen bir bakliyat türü olduğunu düşünmüştüm.. Sonra bir baktım ki Kinoa’ da bizim topraklarımızda yetişiyormuş J  Sonra içinden bir türkü tutturmuşum  bir milliyetçilik bir milliyetçilik aman Tanrım..  “Ölürüm Türkiye’m hey hey de hey hey….. “ Bereketli topraklarda yaşıyor ve kıymetini ne yazık ki bilmiyoruz azizimm..

Kinoa fiyatları el yaktığı için İtalya’ya iş seyahati için gittiğimde market  alışverişi yapıp yarım kilosunu 5 EUR’ ya alıp sevinmiştim. TR döndüğümde “Çiftçi” markası bu kez beni 5M migrosta bekliyordu hem de indirimli halde ve  kinoa nın  500 gramlık paketlerini 13 tl aldım. Ayrıca Chia tohumunu yine aynı markadan indirimde iken 6,95 tl aldım.. Bunun yanında başka bir markadan magnezyum miktarı yüksek olan Siyah pirinci  de kattım mutfağıma..  Sanırım 300 gr’ı 7 tl idi. Henüz bir yemek denemesi yapmadım J Yapınca onu da yazarım..

GELİYOR GÖNLÜMÜN EFENDİSİ : FİRİK BULGURU

 Peki nedir bu Firik bulguru?

Aslında Hatay , Kilis , Antep gibi mutfağı ile ağız sulandıran  memleketler bu lezzeti yakinen tanıyormuş. Firik, açık yeşil renkli ve is kokulu bir bulgur çeşididir.  Firik bulgurunu diğer tüm bulgurlardan ayırıp , gözlerimden kalpler saçılmasına sebep olan en önemli özelliği tabi ki  buğday başaklarının ıslakken yakılması sebebiyle oluşan kokusu..

 “ İs kokusu”

Yemeğinize  nasıl bir keyif getireceğini denemeden bilemezsiniz. Tabi ki benim gibi, bizim gibi is kokusu ile bir alıp veremediğiniz , bir husumetiniz yoksa eminim benim kadar seveceksinizdir.  

Ee ne faydası var arkadaş?

Bulgur sevmeyene bile bulgur yediren  bulgur yapmışlar.. Adını da Firik koymuşlar..

Protein, kalsiyum, potasyum ve fosfor içeriği  pirinçten daha fazladır. B vitaminleri ve demirin  içeriği  pirince kıyasla 3 kat fazladır.  Beyaz un ve beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar, besin değerlerinin çok büyük bir kısmını kaybeder. Buğdayın kaynatılması sırasında suya geçen mineral maddeler ve B vitaminleri, tane tarafından tekrar emildiği için bulgurun besin değerinde herhangi bir değişiklik olmaz..

Bulgur yüksek miktarda  lif içerir ve lif sindirim sisteminin iyi çalışması için önemlidir ayrıca aynı probiyotik gibi sindirim sistemine faydalı bakterilerin artışına yardımcı olur.

Firik bulgurunu  süper besin kapsamına sokan en önemli özelliği ise glisemik endeksinin düşük olması.

Tüm bu tatlı özellikleri ve besin değerinin yüksek oluşu yanında tok tutuyor evet oldukça tok tutuyor. Diyet tabağınıza eklemenizde bir zeval görülmemekte.. Diyetisyenler  3 çorba kaşığı bulgur pilavı1 dilim ekmek yerine tüketebilirsiniz yönünde  bilgi vermekte..

DİKKAT DİKKAT!!

Gluten konusu biraz muamma tam sonuca ulaşamadım ancak Gluten-free beslenmesi gereken çölyak hastaları bir uzman görüşü almadan tüketmemelidir.

Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahılları tüketmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca buğday yapısında gluten bulunduruyor. Minik bebekler  hassas olabiliyor glutene karşı..  Doktorunuza danışmakta fayda var sanırım.

Pişirme önerileri;
  

1.      Diğer bulgur tiplerine göre daha az su çekiyor .
2.      İsli aromasının ağır gelmemesini isterseniz   ağız tadınıza göre bulgur , pirinç vs ile karıştırarak pişirebilirsiniz.
3.      Diğer bulgurlar gibi pişirme öncesi yıkanması  lezzetinden kayıp sayılıyor.
4.      Pilav yaparken yağda kavurmamak gerekiyor.
5.      Bu arada firik pişse de normal bulgur gibi yumuşacık olmaz. Hafif dişe gelecek sertlikte kalır. Daha fazla pişirmek için uğraşmayın. 


Yemek tavsiyesi ;

  • ·        Firik bulguru pilavı  ( sebzeli , nohutlu , yeşil mercimekli, tavuklu , kırmızı etli , şehriyeli  olarak yapılabilir. )
  • ·        Firik bulgurlu kuru patlıcan dolması ( tabi ki normal  biber , soğan ,  kabak , domates  vs de doldurabilirsiniz.)
  • ·        Firik bulguru salatası
  • ·        Kadınbudu köfte

 Çılgın Proje ;

Ben bu aşık olduğum aromayı bir tatlı da da tatmak istiyorum ve aklıma hemen sütlaç geliyor..  Sıradaki tatlı seansımda kesinlikle bunu deneyeceğim.  Denedikten sonra tarifi yazarım .. Lavantalı mı denesem ?!

  Bir de 10 kişiye yedirdim yoklaması aldım mı  sanırım azcıkta olsa kafamızda bişiler şekillenir..

  Tüm tarifler  normal bulgur kullanılırmışçasına yapılıyor. Ama uygun bi zamanda tek tek fotoğraflayarak tarifleri de yazarım. 

Afiyetler olsun!
Sağlıkla dolun!  J 


Thanks for your comment