RAFLARDAN SAĞLIK AKIYOR ANNE!
Sağlıklı beslenmeyle
kafayı bozduğum anlardan birinde haftalık Bim ziyaretlerimden birinde “ Çiftçi”
markasının her market rafında görmeye
alışık olmadığımız ponçikkk bakliyatları ile tanıştım..
“ kara buğday
, beluga mercimek , maş fasulyesi , , keten tohumu , siyah fasulye, yabani
pirinç, chia tohumu paketlerinin hemen
yanında duran ve tattıktan sonra cümle içinde bile geçse gözlerimden kalpler çıkarkan Firik bulguru.
Malumunuz son dönemde içerik okuma hususunda
bir hassasiyet kazandım .. Her bir ponçik paketimiz yüksek lif, düşük doymamış
yağ , yüksek protein içeriklere sahip..
Aldığım ilk anda lezzetlerinin nasıl olduğuna
dönük bir fikrim yoktu açıkçası ya da nasıl yemekler yaparım bilmiyordum ..
Alışma sürecimiz hızlı ve mükemmel geçti.
Aralarından ilk aşkım Frik bulguru hala en sevdiğim.. Neden daha önce karşıma çıkmamış diye nasıl hayıflanıyorum anlatamam..
İlk aldığımda
açıkçası Kinoa gibi Türkiye’de yetişmeyen bir bakliyat türü olduğunu
düşünmüştüm.. Sonra bir baktım ki Kinoa’ da bizim topraklarımızda yetişiyormuş J Sonra içinden bir türkü tutturmuşum bir milliyetçilik bir milliyetçilik aman Tanrım..
“Ölürüm Türkiye’m hey hey de hey hey….. “
Bereketli topraklarda yaşıyor ve kıymetini ne yazık ki bilmiyoruz azizimm..
Kinoa
fiyatları el yaktığı için İtalya’ya iş seyahati için gittiğimde market alışverişi yapıp yarım kilosunu 5 EUR’ ya
alıp sevinmiştim. TR döndüğümde “Çiftçi” markası bu kez beni 5M migrosta bekliyordu
hem de indirimli halde ve kinoa nın 500 gramlık paketlerini 13 tl aldım. Ayrıca
Chia tohumunu yine aynı markadan indirimde iken 6,95 tl aldım.. Bunun yanında
başka bir markadan magnezyum miktarı yüksek olan Siyah pirinci de kattım mutfağıma.. Sanırım 300 gr’ı 7 tl idi. Henüz bir yemek
denemesi yapmadım J Yapınca onu da yazarım..
GELİYOR GÖNLÜMÜN EFENDİSİ : FİRİK BULGURU
Peki nedir bu Firik bulguru?
Aslında Hatay , Kilis , Antep gibi mutfağı
ile ağız sulandıran memleketler bu
lezzeti yakinen tanıyormuş. Firik, açık yeşil renkli ve is kokulu bir bulgur
çeşididir. Firik bulgurunu diğer tüm
bulgurlardan ayırıp , gözlerimden kalpler saçılmasına sebep olan en önemli
özelliği tabi ki buğday başaklarının
ıslakken yakılması sebebiyle oluşan kokusu..
“ İs
kokusu”
Yemeğinize
nasıl bir keyif getireceğini denemeden bilemezsiniz. Tabi ki benim gibi,
bizim gibi is kokusu ile bir alıp veremediğiniz , bir husumetiniz yoksa eminim
benim kadar seveceksinizdir.
Ee ne faydası var arkadaş?
Bulgur sevmeyene bile bulgur yediren bulgur yapmışlar.. Adını da Firik koymuşlar..
Protein, kalsiyum, potasyum
ve fosfor içeriği pirinçten daha
fazladır. B vitaminleri ve demirin içeriği
pirince kıyasla 3 kat fazladır. Beyaz
un ve beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar, besin değerlerinin çok büyük bir
kısmını kaybeder. Buğdayın kaynatılması sırasında suya geçen
mineral maddeler ve B vitaminleri, tane tarafından tekrar emildiği için
bulgurun besin değerinde herhangi bir değişiklik olmaz..
Bulgur yüksek miktarda
lif içerir ve lif sindirim sisteminin iyi çalışması için önemlidir ayrıca
aynı probiyotik gibi sindirim sistemine faydalı bakterilerin artışına yardımcı
olur.
Firik bulgurunu süper besin kapsamına sokan en önemli
özelliği ise glisemik endeksinin düşük olması.
Tüm bu tatlı özellikleri ve
besin değerinin yüksek oluşu yanında tok tutuyor evet oldukça tok tutuyor. Diyet
tabağınıza eklemenizde bir zeval görülmemekte.. Diyetisyenler 3 çorba
kaşığı bulgur pilavını 1 dilim ekmek yerine tüketebilirsiniz
yönünde bilgi vermekte..
DİKKAT DİKKAT!!
Gluten konusu biraz muamma
tam sonuca ulaşamadım ancak Gluten-free beslenmesi gereken çölyak hastaları bir
uzman görüşü almadan tüketmemelidir.
Bebeklerin 6. aydan itibaren tam tahılları tüketmesi tavsiye
ediliyor. Ayrıca buğday yapısında
gluten bulunduruyor. Minik bebekler hassas
olabiliyor glutene karşı.. Doktorunuza
danışmakta fayda var sanırım.
Pişirme önerileri;
1. Diğer bulgur
tiplerine göre daha az su çekiyor .
2. İsli aromasının
ağır gelmemesini isterseniz ağız tadınıza göre bulgur , pirinç
vs ile karıştırarak pişirebilirsiniz.
3. Diğer bulgurlar
gibi pişirme öncesi yıkanması lezzetinden kayıp sayılıyor.
4. Pilav yaparken
yağda kavurmamak gerekiyor.
5. Bu arada firik pişse de
normal bulgur gibi yumuşacık olmaz. Hafif dişe gelecek sertlikte kalır. Daha
fazla pişirmek için uğraşmayın.
Yemek tavsiyesi ;
- · Firik bulguru pilavı ( sebzeli , nohutlu , yeşil mercimekli, tavuklu , kırmızı etli , şehriyeli olarak yapılabilir. )
- · Firik bulgurlu kuru patlıcan dolması ( tabi ki normal biber , soğan , kabak , domates vs de doldurabilirsiniz.)
- · Firik bulguru salatası
- · Kadınbudu köfte
Çılgın Proje ;
Ben
bu aşık olduğum aromayı bir tatlı da da tatmak istiyorum ve aklıma hemen sütlaç
geliyor.. Sıradaki tatlı seansımda
kesinlikle bunu deneyeceğim. Denedikten
sonra tarifi yazarım .. Lavantalı mı denesem ?!
Bir de 10 kişiye
yedirdim yoklaması aldım mı sanırım
azcıkta olsa kafamızda bişiler şekillenir..
Tüm tarifler normal bulgur
kullanılırmışçasına yapılıyor. Ama uygun bi zamanda tek tek fotoğraflayarak tarifleri de yazarım.
Afiyetler olsun!
Sağlıkla dolun! J
Show Conversion Code Hide Conversion Code Show Emoticon Hide Emoticon